Sidor

torsdag 3 december 2015

Chokladpålägg typ nutella

Jag har letat och lusläst på vart enda förbannade choklad pålägg som finns att köpa och innehåller de inte mjölk så innehåller de soja, gluten etc så det har min lilla fått vara utan. Kanske ingen big deal kan tyckas och kanske rent av jätte bra att inte äta massa söta pålägg men med äldre syskon som tjatar så blir ju även hon sugen på att testa och då får denna mamman snällt försöka ordna det.

Så här kommer ett recept på hemgjord nutella / choklad / nöt pålägg utan mjölk
Huvud ingrediensen är ju dock hasselnötter så inget för nötallergikern :-(

Jag hittade en smaksatt choklad honung utan allt i Danmark som vi bunkrade upp med. Så tanke... Hur svårt kan de va? Jag ska prova göra choklad honung i dagarna så att även nötallergiker kan få njuta av sött choklad pålägg utan nötter men sålänge får "nutella" receptet duga :-)

Du behöver:
250g hela hasselnötter
125-175g råsocker eller farinsocker eller muscovadosocker (beroende på hur söt man vill ha den)
100g mörkchoklad (se upp med innehållet)
1krm salt
2krm vaniljpulver
1,3/4dl vatten (ca 60-70 grader varmt)

Gör såhär:
* skala hasselnötterna (vi har nog alla våra sätt att göra detta, mitt knep hittar du längre ner)
* häll i nötterna i en mixer och mixa i ca 5-10min tills det är ett grovkornigt mjöl
* blanda i resterande ingredienser och mixa runt i ytterligare ca 5-10min (tills den är helt slät) glömm inte att stänga av mixern ibland och röra runt så att allt blir jämnt mixat.
* häll upp din "nutella" i en helt ren och torr glasburk
*ställ i kulen för att stelna lite

KLART!

Håller sig i 2-3vevkor i kylen

Tips:
För att skala hasselnötter så gör jag som såhär
Koka upp 7dl vatten. Blanda i 0,5dl bikarbonat eller bakpulver, häll i hasselnötterna och låt koka i ca 5min. Ta upp nötterna i det kokande vatten och lägg direkt ner i en annan kastrull med riktigt kallt vatten. Gnugga av skalet och torka nötterna med hushållspapper eller kökshandduk.

Det ska även funka att rosta nötterna i ca 15min i 175grader i ugn men jag har aldrig fått det att funka riktigt.

Alternativt så kanske man kan använda sig av färdigt hasselnötsmjöl

Läs gärna risk för kontaminering av produkter här Se upp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar