Sidor

onsdag 2 december 2015

Tips på hur du använder saffran på bästa sätt

saffran är ju sååå gott, jag fullkomligt älskar de <3
Men det har en tendens till att göra bakverken lite torra och det finns inget som är så snopet som att ta en tigga av sin saffrans bulle/lussekatt/pannkaka etc och så smakar de knappt saffran... :-(

Detta kan faktiskt lätt avhjälpas.
I de flesta recept står de att man ska stöta saffranet i mortel med lite socker, alt att man ska smälta smör och blanda saffranet med.

Nja, nä, hmm.
Gör inte de.

För det första så kan inte saffran "öppna sig" och mogna i smaken i fett, så när du blandar i den i ex smält smör så kapslar du istället in smaken och resultatet är istället ett halv torrt bakverk med en alldeles för liten saffranssmak

Lite de samma gäller när du mortlar den med socker, det som händer är att du "öppnar upp" saffranet men du utvecklar inte smaken.

Såååå. För att få ut bästa resultat + lite mindre torra bakverk så vill saffranet blötläggas och hettas upp. Då har du öppnat upp smaken ordentligt och "mättat" saffranet iallafall lite grann så du får lite mindre torra bakverk som resultat.

Jag blandar alltid 1g saffran med ca 1dl risdryck i en kastrull och kokar upp detta. Tar sedan av från plattan och adderar i recepten precis som vanligt. Är det så att den extra vätskan som rismjökkrn tillför gör degen/smeten för lös är det bara till att addera lite smakneutralt mjöl, jag brukar använda vitt rismjöl om det behövs.

Så från en saffransälskare till alla Er så var detta mitt tips på hur man får ut så mycket smak som möjligt utav sitt saffrans bak

P.s saffran är dyrt, jag vet MEN, snåla inte för fy satan va gott det är d.s

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar